понеділок, 11 жовтня 2021 р.

«Катастрофні» книги

8 жовтня - Міжнародний день боротьби з природними катастрофами і катаклізмами, який згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН вперше відзначався в 1989 р Число постраждалих від стихійних лих на Землі стрімко зростає - тільки за два останні роки їх кількість збільшилася в 10 разів.

Пропонуємо книги, де людина бореться зі стихією - ураганами, зливами, лавинами, повенями, землетрусами, виверженнями вулканів ...

Дж. Роллинс «Безодня». Вранці того дня, коли мало відбутися перше сонячне затемнення нового тисячоліття, ніхто не підозрював, що незабаром життя всього людства зміниться самим фатально. Коли Земля накрилася темної пеленою, потужний спалах на Сонці спровокувала серію природних катастроф. Землетруси і виверження вулканів струсонули земну кулю. Вчений Джек Кіркланд підозрює, що причина цих катаклізмів якось пов'язана з дивною кристалічної колоною, виявленої на дні океану. На цій колоні висічені загадкові письмена, в яких стародавній народ, який жив дванадцять тисяч років тому, намагався передати якесь застереження.

Дж. Ореллі «Рік лавини». Зима, крихітна село в Альпах занесена снігом: сніг йде не перестаючи. З гори ось-ось зірветься лавина, і тоді жителів чекає неминуча загибель - щоб зрушити лавину, досить легкого подиху вітерця або необережного окрику. Люди опиняються в селі, і здається, життя там завмерла, залишився тільки сніг - на дахах, на вулицях, в розмовах і в молитвах. Світ замкнувся, звівся до жменьці сусідів і декільком кухням, де господині ще варять каву. Що ж відбувається в цьому світі? Чим займаються люди, про що думають? Які у них бажання? І, головне, чи хочуть вони, заради того щоб врятуватися від лавини, покинути насиджені місця?

Д. Беглі «Зсув». Творчість англійського письменника відрізняє динамічний сенсаційний сюжет. Поведінка героїв в екстремальних ситуаціях дозволяє читачеві оцінити благородство простих людей, їх здатність на самопожертву в ім'я порятунку життя інших людей.

Ж. Жубер «Діти Ноя». Дія роману-передбачення, роману-попередження перенесено в майбутнє. Автор застерігає про небезпеку бездумного вторгнення людини в природу, зневаги її законами. Помістивши своїх героїв в екстремальні обставини екологічної катастрофи, він вірить в величезні ресурси людського розуму, що увібрав в себе культурний і моральний досвід минулих поколінь, гуртуючого людей перед лицем катастрофи і що дозволяє протистояти їй.

Р. Харріс «Помпеї». Виснажливо спекотний серпень. На узбережжі Неаполітанської затоки розкинулися розкішні вілли перших багатіїв Римської імперії. Відпочиваючі заполонили приморські курорти - Байї, Помпеї, Геркуланум. Але раптом перестає працювати Аква Августа - величезний акведук, що йде по схилу Везувію, що постачає водою півмільйона людей. Що це? Технічна несправність або чийсь злий умисел? Куди зникає імперський доглядач відвідав? Чи живий він? І чи має його зникнення ставлення до того, що трапилося? Новопризначеному на цю посаду Марку Аттіли Приму дуже хочеться розібратися в цій дивній історії, але колись треба дати людям воду. Роботи в Помпеях і його розслідування починаються вранці 23 серпня 79 року ...

Л. Карелін «Землетрус». Це роман - про трагедію в Ашхабаді, коли під час десятибального поштовху був зруйнований в кілька секунд квітуче місто. Ашхабадское землетрус 1948 трагічно увірвалося в долю героїв, в одинадцять секунд зруйнувавши їх звичний світ. Ті, хто залишився жити, зберігають вірність пам'яті товаришів, а в роботі своєї - вірність спільним високим ідеалам.

А.Кр. Ейнарсон «Вниз по трубі». У книгу входять дві повісті, присвячені подіям в Ісландії, які свого часу приковували до себе увагу всього світу. Це виверження вулкана і руйнування міста рибалок Хеймаей біля південного узбережжя країни в 1973 р .; виверження вулкана і народження острова Сюртсей в 1963 р Сторінки книги пройняті любов'ю до дітей, до простих ісландцям-трудівникам, до їх стійкості і працьовитості.

Ю. Маслов «Віднесені смерчем». Смерч небаченої сили переніс двох друзів, Микиту і Володю, в один з маленьких міст Франції. Виявилося, це тільки початок історії, в яку потрапили приятелі і, як з'ясувалося, не тільки вони.



Немає коментарів:

Дописати коментар