вівторок, 19 жовтня 2021 р.

«Мобі Дік, або Білий кит»: кілька цікавих фактів про знаменитий роман»

18 жовтня 1851 в Лондоні був вперше опублікований роман Германа Мелвілла «Мобі Дік, або Білий кит». Його називають «енциклопедією американського романтизму», романом-подорожжю, романом виховання, але найімовірніше назвати його романом-притчею. Цей твір, заснований на особистому досвіді автора, цілком можна назвати сатиричним, символічним, фантастичним, філософським - яким завгодно - до нього підходить будь-яке визначення.

Найдивовижніше, що, будучи досконалим за задумом та виконанням, «Мобі Дік» не був прийнятий сучасниками письменника і лише через 75 років був зарахований критиками до класики і проголошений літературної іконою.

Роман присвячений американському письменнику-романтику Натаніель Готорн, близького друга автора, «в знак схиляння перед його генієм». До речі, Готорн став єдиним сучасником письменника, хто зрозумів і прийняв твір, назване критиками «дивною книгою». Втім, так само відгукувався про своє творіння і сам Мелвілл.

135 глав 760-сторінкового роману Мелвілла розповідають про пригоди китобоїв на судні «Пекод». Ахав - капітан китобійного судна - один раз спробував загарпунити гігантського білого кита на прізвисько Мобі Дік, що наводить жах на всіх китобоїв і отримав репутацію кита-вбивці. Але спроба закінчилася трагічно - Ахав позбувся ноги. З тих пір капітан втратив спокій і, одержимий ідеєю помсти, готовий піти на все, щоб зловити легендарного кита-вбивцю. Так почалося найзапекліший і найвідоміше в історії світової літератури протистояння людини і дикої природи.

Сюжет роману заснований на реальній історії. Оуен Чейз, помічник капітана китобійного судна «Ессекс», написав повість про свої пригоди, врятувавшись після того, як розлючений кашалот пробив днище корабля. Вся ця історія сталася в 1820 році. Загинула майже вся команда, хто під час евакуації з судна, а хто - не перенісши тягот життя на скелястому острівці, куди викинуло які зазнали корабельної аварії. Значно пізніше повість вижитого помічника капітана потрапила в руки вже відомого на той час письменника Германа Мелвілла.

В основу роману ліг також і власний досвід письменника в китобійному промислі - в 1840 році він в якості юнги пішов в плавання на китобійне судно «Акушнет», на якому провів більше півтора року. Деякі з його тодішніх знайомих потрапили на сторінки роману, як персонажі.

Але «Мобі Дік» був погано прийнятий критикою і читачами. Мелвілл до виходу книги був вельми успішним прозаїком і навіть першим «секс-символом Америки. Всенародну любов письменник отримав за свої повісті про любов остров'янок. Але з виходом у світ «Мобі Діка» він втратив всю свою літературну репутацію і незабаром виявився абсолютно забутий. Після провалу «Мобі Діка» письменник став відлюдником-мізантропом, що нагадує капітана Ахава, одержимого однією пристрастю - літературою.

 Відродження інтересу до творчості Мелвілла і, перш за все, до його геніального роману почалося тільки в другій чверті XX ст., Коли стала зрозумілою його алегорія про боротьбу людини зі світовим злом. Виявилося, що в романі головне - не тільки сюжет, а й цілий ряд філософських відступів, наукових міркувань, притч, роздумів про історію народів і держав, біблійних і філософських алюзій.

Своєю книгою Мелвілл, як рідко який інший письменник, застеріг людство про небезпеку фанатизму і ненависті на прикладі людини, що володіє непохитним духом. Дивно, що в такому трагічному творі знайшлося місце і «повчальним» історіям, які виявилися чистою вигадкою, що можна розглядати як подшучивание автора над читачами. Однією з головних думок Мелвілла стала безглуздість боротьби зі світовим (нелюдським) злом: Ахав, який перетворив Білого кита в втілення Зла, так і не зміг знищити його; він загинув сам і погубив усіх людей, які йому вірили. Роман стверджував, що людям нема чого сподіватися на вищі сили, їх долі залежать тільки від них самих.

Сьогодні «Мобі Діка» зараховують до великих американських романів XIX в. Деякі критики називають «Мобі Діка» поемою. І майже всі сходяться на тому, що це «дуже американський» за своїм духом твір, пронизаний фанатичною відданістю однієї ідеї та переслідуванням однієї мети, що, власне, і стало відмінною рисою всієї сучасної американської культури. Загальним же надбанням робить цей роман те, що він пройнятий любов'ю до людини і гордістю за нього.

Таким чином, повернувшись із забуття, «Мобі Дік» міцно увійшов в число самих хрестоматійних творів американської літератури. Щось подібне вдалося зробити ще одному американському письменнику - Е. Хемінгуея в його знаменитої повісті «Старий і море».

У США панує справжній культ Мелвілла і культ «Мобі Діка». Щорічно в полудень 3-го січня, в містечку Нью-Бедфорд на острові Нантакет, звідки на китобійне судно вперше вийшов майбутній письменник, проводиться марафон, присвячений Мелвиллу. Учасники добу поспіль без перерви, по черзі читають роман «Мобі Дік». При цьому окремі розділи книги навіть розігруються в церкві, яка описана в романі.

 


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар