четвер, 7 жовтня 2021 р.

Фантастичні світи Герберта Веллса

 

Здійснились 5 пророцтв Герберта Веллса.

21 вересня виповнюється 155 років від дня народження знаменитого англійського письменника Герберта Джорджа Веллса, якого по праву вважають батьком філософської наукової фантастики. Автор відомих науково-фантастичних романів, він не тільки передбачив безліч відкриттів науки, а й побачив соціальні, етичні, психологічні проблеми людини майбутнього.

Далеко не всі знають, що Веллс написав книгу, присвячену прогнозам розвитку техніки в XX столітті і тому, як це розвиток вплине на людство. На подив видавців, тираж книги перевищив тиражі всіх ранніх науково-фантастичних романів письменника. Майже 80% прогнозів письменника збулися, а 60% збулися з великою точністю. Його ідеї настільки випередили час, що про них свого часу можна було говорити лише так: «чиста фантастика». Наведемо п'ять пророцтв Герберта Веллса які здійснились, описаних ним у своїх книгах.

1. Письменник вважав, що використання телефону зробить непотрібним ходіння по магазинах, на пошту і в лікарню - все необхідне можна буде замовити з дому. Крім того, за допомогою телефону можна буде працювати, як ми зараз висловлюємося, віддалено, не виходячи з дому.

І в цих прогнозах є чимала частка правди - багато фахівців дійсно працюють (у себе) вдома, а замовляти товари та послуги телефоном стало давно звичною справою.

2. Попри те, що роль жінки письменник обмежував обов'язками домогосподарки, неабияку увагу він приділив полегшення домашньої праці. Наприклад, миття посуду: «Миття посуду означає перемивання і перетирання кожного предмета окремо, тоді як можна було б весь брудний посуд класти в очищуючий розчинник, а потім обсушувати».

Унікального розчину, на жаль, поки не придумали, але зате з'явилися посудомийні машини.

3. Будинки за часів Веллса обігрівалися способом, який і зараз не до кінця викорінено - за допомогою пічного опалення. Тягання вугілля в будинок письменник вважав варварством. «У майбутньому будинку, ймовірно, стануть нагріватися за допомогою труб, проведених в стіни, від загального сильного джерела тепла», - писав він. Тим самим цілком точно описав сучасну систему центрального опалення та кондиціонування повітря.

4. Не оминув своєю увагою Веллс і зброю, передбачивши появу оптичних прицілів і кулеметів. Є й більш глобальні прогнози. Наприклад, він писав, що агресором у війнах XX століття виступить Німеччина, але перемога виявиться за союзом інших великих держав. У романі «Вигляд прийдешнього» Веллс пророкує Другу світову війну і досить точно спрогнозував деякі її справжні події. Крім того, в романі «Війна в повітрі» (1908) письменник говорив про бойове використання авіації, розвинене в той час не дуже високо. А в книзі «Звільнений світ» (1913) фантаст описав атомну війну, кажучи про те, що людство навчиться розщеплювати атом і створювати бомби.

5. Широкий розвиток автомобільного транспорту - мабуть, одне з найбільш точних прогнозів автора. Хоча на той момент автомобілі, оснащені двигунами внутрішнього згоряння, були не дуже поширені й не дуже зручні. «Незручності цих екіпажів скоро будуть усунені. А коли це станеться, з'являться дуже широкі автомобільні дороги, деякі з них будуть приватними, платними. Для них розроблять особливі покриття », - писав Веллс. Крім того, письменник припускав, що з'являться фургони для розвезення дрібних вантажів, моторизовані омнібуси, а вздовж доріг - майстерні для ремонту автомобілів. Погодьтеся, дивно точно?



 

Немає коментарів:

Дописати коментар