четвер, 7 жовтня 2021 р.

Пам'ятники Шерлоку Холмсу

24 вересня 1999 року в Лондоні на Бейкер-стріт був відкритий пам'ятник найвідомішому літературному детективу Шерлоку Холмсу. Цей детектив, згідно з Книгою рекордів Гіннеса, найпопулярніший кіногерой в світі. У минулому столітті люди навіть писали Шерлоку Холмсу і доктору Ватсону листи, вважаючи їх реальними особистостями.

У березні 1990 року в Лондоні на Бейкер-стріт, 221б - за адресою, який пов'язаний з ім'ям великого сищика і детектива, - відкрився постійний музей-квартира Шерлока Холмса, який британський уряд оголосив архітектурним та історичним пам'ятником.

У світі існує безліч пам'ятників, пов'язаних з ім'ям Холмса. Його перша статуя з'явилася в 1988 р в Мейрінгене (Швейцарія). У будівлі старої англійської церкви відкрили музей-квартиру Холмса - повну копію тієї, що на Бейкер стріт 221б в Лондоні. А заодно і прилеглу вулицю назвали Baker Street. Весь «куточок» біля церкви і статуї обвішаний збільшеними старими вирізками з журналу «Стренд», де друкувалися розповіді про Шерлока з чудовими ілюстраціями Сіднея Пейджа (1860-1908), який визнаний кращим ілюстратором серії про Холмса і Ватсона. Бронзовий Холмс відпочиває на уламку скелі, завбачливо звільнивши місце для туриста з фотоапаратом. Насправді, віддається роздумів перед останньою сутичкою з Моріарті.

Наступну статую знаменитому детективові відкрили 9 жовтня 1988 року в Каруїдзава (Японія). Скульптуру можна побачити в місті Каруїдзава, де жив найвідоміший японський перекладач "Холмса" Нобухара Кен, який працював над циклом про пригоди детектива 30 років, з 1923 ( «Собака Баскервілів») до 1953 року (повне зібрання). Зі встановленням пам'ятника виникли певні труднощі - були побоювання, що європейський стиль статуї Холмса не впишеться в класичний японський вигляд міста, але, врешті-решт, наполегливі ентузіасти проекту взяли верх. Пам'ятник був відкритий лише на місяць пізніше Швейцарії. Про що розмірковує японський Холмс, точно не встановлено. Ймовірно, про труднощі перекладу.

Потім черга дійшла до Единбурга. Тут, на батьківщині Конан Дойла 24 червня 1991 був відкритий третій пам'ятник Шерлоку Холмсу, що викликало неабияке хвилювання в рядах шанувальників Стівенсона - а як щодо пам'ятника Доктор Джекіл і містер Гайд? Стівенсон на цей раз залишився осторонь, а ось Единбурзької Федерації будівельників пощастило більше - відкриття пам'ятника було приурочено до сорокаріччя її створення.

У Лондоні бронзовий Холмс постав задумливо дивиться вдалину, одягненим за дощової лондонській погоді - в довгий плащ, капелюх з невеликими полями і з трубкою у правій руці.

А 27 квітня 2007 р пам'ятник великому детективу відкрився на Смоленській набережній в Москві біля посольства Великобританії. Це був перший пам'ятник, де Шерлок Холмс і доктор Ватсон зображені разом. Воно й зрозуміло. Наш всенародно улюблений телесеріал - не про дедукцію з розсудливістю, а про дружбу, про тутешню манеру розмов на кухні, про ідеальні стосунки між людьми. У скульптурах вгадуються особи акторів Василя Ліванова та Віталія Соломіна, блискуче виконували ролі цих героїв Конан Дойля.

Відкриття пам'ятника було приурочено до 120-річчя публікації першої книги про пригоди приватного детектива - повісті «Етюд у багряних тонах». «Композиція пам'ятника з самого початку була визначена - це мала бути міська скульптура невеликого розміру, щоб була крамничка, щоб людина могла сісти на цю лавочку і сконтактувати з образами Шерлока Холмса і доктора Ватсона» - сказав автор пам'ятника Андрій Орлов.

У створенні пам'ятника брав участь російський актор Василь Ліванов, нагороджений королевою Великобританії Єлизаветою Другою Орденом Британської імперії за краще втілення образу легендарного Шерлока Холмса.

Ходить прикмета, що якщо сісти між Холмсом і Ватсоном і доторкнутися до записника доктора, то зважаться багато проблем. Ніхто не пробував?

 





Немає коментарів:

Дописати коментар