вівторок, 2 листопада 2021 р.

Нікого не впускати, нікого не випускати: топ-12 книг про карантин

Здається, неприємне слово "карантин" стає нашою новою реальністю. Пандемія коронавірусної інфекції дуже змінила наш світ. Закрилися кордони, обмежено транспортне сполучення. Чи сидите ви в ізоляції або просто уникаєте людних місць, тримаєте дистанцію і часто миєте руки - саме час згадати книги, в яких описано життя на карантині.

Д. Дефо «Щоденник чумного року». Епідемія чуми в Англії 1665-1666 років запам'яталася навіть сильніше, ніж "Чорна смерть" - саме цей спалах назвали "Великою чумою". У Лондоні померли близько 100 тис. осіб — інші регіони країни завдяки карантину постраждали менше.

Білетризована розповідь про ці події. Тут і описи конкретних вулиць, картини моря, і навіть статистичні таблиці. Всупереч заявленому в книзі автор спирався не на власні спогади, яких майже не залишилося, а на документальний матеріал, накопичений за кілька десятиліть.

А.С. Пушкін «Бенкет під час чуми». Аж до ХІХ століття нових пандемій не траплялося, хоча у Європі періодично спалахувала чума, а Сибіру — віспа. Потім світ вразив нову недугу — холера. Саме ця епідемія замкнула Пушкіна, який їхав влаштовувати своє одруження, у родовому маєтку Болдіно. За три з лишком місяці він написав понад 40 різних творів.

Не дивно, що на карантині поет пише п'єсу про карантин. Та сама Велика чума в Лондоні, але кілька молодих людей на чолі з головою Вальсінгамом і не думають ізолюватися. Вони ставлять столи прямо на вулиці і бенкетують попри все: навколо досить горя, а «юність любить радість». На шум приходить священик, який благає присутніх припинити веселощі і таки оголосити карантин. Спочатку його проганяють, але потім слова пастиря залишають Вальсингама у глибокій задумі.

Ф.М. Достоєвський «Біси». Антинігілістичний роман містить невеликий, але дуже повчальний фрагмент епідемії. Четверта пандемія холери доходить до безіменної губернії, де вжито всіх необхідних заходів. Але на фабриці Шпігуліних — мільйонерів та людей зі зв'язками — карантин забули ввести. Один за одним хворіють робітники, наростає паніка, проте господарі замість карантину вважають за краще закрити підприємство та звільнити всіх робітників без вихідної допомоги, а самі їдуть. Починаються хвилювання, губернатор побоюється бунту.

Дж. Лондон «Червона чума». Уявіть, що хвороба типу чуми або холери протікає не три дні, а одну годину, потім тіло померлого на очах розкладається і мікроби потрапляють до навколишнього середовища. Жодного лікування знайти не виходить, так що дослідники недуги масово вимирають. На думку Лондона, ці події мають відбуватися у 2013 році. Після того, як Америка занурюється в хаос, група студентів, викладачів та їхніх родичів із Сан-Франциско намагається закритися на карантин у занедбаній будівлі хімічного факультету. Спочатку план успішний, проте вибух на військових складах вибиває шибки, а напад заражених бандитів довершує справу.

У результаті виживає кілька сотень людей по всій планеті, несприйнятливих до хвороби. Вони збиваються в первісні громади, промишляючи полюванням та скотарством. Писемність зникає, а мова сильно спрощується. Настає новий кам'яний вік.

Т. Манн "Смерть у Венеції". Знаменитий письменник Густав Ашенбах, який приїхав до Венеції відпочивати, обмірковує минуле життя, розуміє, що постарів і втомився, і переживає яскраве недозволене почуття. Тим часом до Італії дісталася шоста пандемія холери. Спекотний морський вітер сироко створює несприятливу обстановку, і в місті починається зараження. Однак влада не хоче нести економічні збитки і ніяк не оголосить карантин. Хвороба забирає все нові життя, поки не дістається головного героя.

А. Камю "Чума". Припустимо, що така хвороба, як чума, повернулася і напала на північ Африки. Алжирське місто Оран закрите на карантин, епідемія знову нікого не щадить, перед нею об'єднуються різні люди.

Роман Камю багатоплановий: це і розповідь про боротьбу з чумою, і алегорія фашизму, і притча про людську долю. Сюжет, в який вплетені улюблені філософські ідеї автора, не позбавлений протиріч. Але неможливо не співчувати безстрашному лікареві Бернару Ріє та його товаришам, які рятують людські життя — нерідко ціною власних.

Ж. Сарамаго «Сліпота». Мешканців безіменного міста безіменної країни вражає загадкова епідемія сліпоти. У спробі стримати її поширення влада вводить найсуворіший карантин і приймається переселяти всіх хворих у порожню заміську лікарню під нагляд армії. Головні герої роману – лікар-окуліст і його дружина, що не вберігся від хвороби, імітує сліпоту, щоб залишитися з чоловіком, – шукають крихти порядку у світі, який нестримно скочується в хаос…

Я. Вагнер "Вонгозеро". Один із найдовгоочікуваних романів нового часу, який лякає і змушує задуматися, але читається на одному подиху і не відпускає, як нічний жах. У найкращих традиціях Стівена Кінга та серіалу «Вижити за всяку ціну»!

Грип. Їм щорічно хворіють десятки мільйонів людей на планеті, ми звикли вважати його неминучим, але не найстрашнішим злом. А що буде, якщо одного разу вірус виявиться сильнішим за звичайний і спочатку закриють на карантин столицю, а потім вся наша країна пропаде у темряві важкого, смертельного захворювання? Чи виживуть герої чи загинуть, чи пройдуть уготовані ним випробування чи здадуться?

Автор пише про звичайних людей – молоду сім'ю, наших сучасників, захоплених епідемією зненацька. Не маючи ніяких надздібностей, вони змушені боротися за життя в хаосі. І щохвилини робити вибір на користь людяності, – щоб не оскатинитися перед спільним лихом. Жодних гарантій, жодного захисту, жодної правди – крім тієї, яка допоможе вижити.

Є. Забродіна, Л. Забродіна «Карантин. Ворог не зовні, ворог – усередині». Інга їде до села забрати нареченого, але виявляється в пастці – село закривають на строгий карантин. Невідомий вірус косить населення, а сам наречений дивним чином зникає, посилаючи лише зашифровані есемески. Дівчина змушена боротися за своє життя разом із малолітньою сестрою нареченого, аутисткою, яка чомусь залишилася одна в квартирі. А ще – Інга сама чекає на дитину.

І. Петров «Парк культури та відпочинку». Іван, його дружина Марта та їхня дочка Ліза вирушають до Парку культури та відпочинку подивитися на шимпанзе, розміщених на Мавпячому острові. Раптом у реальність вривається форс-мажор – мавпи виявляються носіями сказу, що стрімко поширюється серед відпочиваючих. Люди атакують один одного, влада вводить карантин. У парку панує анархія, вбивства, пограбування, насильство. Мешканці збиваються у зграї. Хто винен і що робити?

О. Заровнятних «Закрита школа. Випускний». Елітна школа-пансіон «Логос» закрита на карантин та оточена військовими. На того, хто спробує пробратися за лінію оточення, чекає неминуча загибель. Але й у самій школі далеко не безпечно – багато учнів та вчителів заражені вірусом, вакцини від якого не існує. Смертельна гра зайшла надто далеко, а рахунок іде на хвилини. Хто залишиться живим?

Ю. Вознесенська «Жіночий Декамерон». Це книга про те, як десять радянських жінок, опинившись в одній палаті пологового будинку, раптом дізнаються, що в цій установі оголошено карантин і їм доведеться провести в його стінах ще десять днів. Одній з них спадає на думку повторити історію, розказану флорентійським автором Боккаччо - всі десять днів карантину розповідати один одному про життя, про чоловіків, про кохання, про ревнощі і зради і про багато іншого, що хвилює будь-яку нормальну жінку.



Немає коментарів:

Дописати коментар