вівторок, 2 листопада 2021 р.

Казковий світ Джанні Родарі

23 жовтня - день народження відомого італійського письменника і журналіста Джанні Родарі, автора популярної казки «Пригода Чиполіно». Його казки, вірші та оповідання люблять діти в усьому світі. Люблять за життєрадісність, невичерпну фантазію і за кумедний гумор.

Джанні Родарі почав писати книжки для дітей не відразу: спочатку він встиг попрацювати шкільним учителем і журналістом. Деякий час він викладав в початковій школі. Виявилося, що у нього був дар педагога - письменник умів розмовляти з дітьми їхньою мовою і став для них не суворим учителем, а близьким другом. Він розповідав дітям смішні історії, ставив несподівані запитання, наприклад, такі: «Що б ти робив, якби в двері постукав крокодил?» Не знаємо, чи багато корисного дізнавалися діти на уроках Родарі, але вони напевно не нудьгували.

Письменником Джанні Родарі став випадково. Редактор однієї з газет запропонував йому вести в недільних номерах спеціальний «Дитячий куточок», на сторінках якого стали з'являтися веселі, цікаві вірші та казки письменника. Створюючи свої казки, в яких затверджуються благородні думки і почуття, Джанні Родарі допомагав виховувати людей завтрашнього дня. Він хотів, щоб вони неодмінно були людьми творчими - незалежно від того, ким вони стануть: космонавтами або геологами, лікарями або кондитерами ...

За три десятиліття літературної праці письменник випустив у світ більше дюжини книжок для дітей - у віршах і прозі. Найвідоміша з них - повість-казка «Пригоди Чиполіно», що розповідає про хлопчика-цибулину і його друзів. Герої цієї казки живуть у фантастичній країні, населеній чоловічками-овочами і чоловічками-фруктами. «Пригоди Чиполіно» - казка не чарівна, а побутова. Герої не варять чаклунське зілля, не беруть в руки чарівні палички, навіть не звертаються за допомогою до доброї феї. Чиполіно і Редиска, Крот і кум Гарбуз, Вишенька і Суничка захищають свої права, покладаючись тільки на власну хоробрість, спритність, працьовитість, вірність дружбі і взаємодопомога. Ця казка була особливо популярна в СРСР, де по ній було знято мультфільм, а потім і фільм казка «Чіполіно» (1973), де Джанні Родарі знявся в епізодичній ролі.

Родарі написав ще кілька казок: «Пригоди Блакитної стріли» (1952), «Джельсоміно в Країні брехунів» (1959), «Казки по телефону» (1961), «Торт у небі» (1966) та ін. Єдиною книгою, яку автор адресував дорослим, але яку, як він жартував, «помилково» прочитали багато хлопців, була «Граматика фантазії» з підзаголовком «Введення в мистецтво придумування історій». У цій книзі Родарі намагається навчити дорослих придумувати цікаві історії, щоб пробудити фантазію своїх дітей, допомогти їм розвинути настільки цінну для людини якість.

Крім казок, Родарі складав актуальні, газетні, і в той же час, дитячі вірші. Щось на кшталт політичної публіцистики, зрозумілою і дітям, і дорослим.

В Італії Джанні Родарі довгий час залишався невідомий як письменник, та й сам себе він сприймав тільки як журналіста. Кращі переклади віршів Родарі належать Самуїлу Маршаку. Тільки після того, як в 1953 р «Пригоди Чиполіно» були переведені на російську мову, почалася тріумфальна хода творів Джанні Родарі по всьому світу. Згодом і на батьківщині письменника - в Італії вірші і казки Родарі стали включати до шкільних підручників. У 1967 р. він був визнаний кращим письменником Італії. А в 1970 р за сукупність всіх творів Джанні Родарі була присуджена Міжнародна Золота Медаль імені Ханса Крістіана Андерсена - найвища нагорода в дитячій літературі.

Напиши Родарі тільки «Чиполіно», його ім'я назавжди залишилося б в історії світової дитячої літератури. Жодна з його пізніх книг, навіть дотепна, що розійшлася на цитати «Джельсоміно в Країні брехунів», не принесла б йому такого безсмертя.

На жаль, зараз багато старих «класових» казок давно і міцно забуті. Навіть про «Трьох товстунів» тепер все більше згадують дорослі, а не діти. Але, тим не менше, «Пригода Чиполіно» і в наші дні випускають пристойними тиражами (від 20 тис. Прим.). Вважаємо, що незабаром тиражі цієї книги будуть тільки рости. Адже казка, застаріла в Італії ще за життя письменника, сьогодні стала актуальною як ніколи. Уважно перечитайте її і зрозумієте чому!



 

Немає коментарів:

Дописати коментар