середа, 24 листопада 2021 р.

#EULIB. ПУНКТ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРИ ОХТИРСЬКІЙ ЦЕНТРАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ. ПАРИЖ: столиця моди, смаку та витонченого стилю.

Париж — місто любові, століттями оспіване у віршах і вишуканій прозі. Навряд чи знайдеться ліра, струни якої не стосувалися Парижа. Незвичайний романтичний флер, яким оповита французька столиця, немов аромат духів, що розлилися, привертає сюди закоханих і просто романтиків.

Витончена архітектура або ж звичайні старі будинки, які стали невимушеними пам’ятниками історії, живописні парки в королівському стилі — все пронизано тонкою атмосферою французького духу. У цьому місті можна просто бродити по вулицях і розглядати вітрини салонів мод або ж магазинів. Від однієї тільки думки, що по вулицях цього розкішного міста ходили неперевершені Едіт Піаф і Коко Шанель, або з помпезністю проїздили по площах, королівські кортежі Наполеона, вселяють незвичайне відчуття причетності до історії Франції.

Париж по праву вважається однією з модних столиць світу. Саме тут розташовані штаб-квартири модних будинків, саме тут проводиться найбільший тиждень моди та саме тут знаходяться найкращі в світі торгівельні вулиці. А ще Париж подарував нам топові модні бренди.

Красу нічного Парижа не можна переоцінити, мільйони вогнів, що світяться буквально звідусіль перетворюють цей мегаполіс на казку, де збуваються всі мрії. Граціозна Ейфелева вежа, символ, який ідеально підкреслює любов французів до всього прекрасного, в сяйві золотистих вогнів вражає своєю пишністю вже не одне покоління людей.

10 головних визначних пам'яток Парижа:

ЕЙФЕЛЕВА ВЕЖА

Чим був би Париж без його відомого символу Ейфелевої вежі? Побудована Густавом Ейфелем на честь ювілею від дня Французької Революції, вона була представлена на Всесвітній виставці 1889 року. У висоту Ейфелева вежа досягає 324 метри, і є однією з найбільш відвідуваних пам'ятників у світі з 7 мільйонами візитерів на рік.

Вам обов'язково треба піднятися на Ейфелеву вежу, щоб насолодитися чудовим краєвидом на Париж. Каси знаходяться внизу вежі, але майте на увазі, що є ризик довго простояти в черзі, особливо влітку, коли багато туристів. У вас є можливість піднятися сходами, хоча щоб дістатися вершини, вам треба буде подолати 1665 сходинок.

На першому поверсі знаходиться ресторан 58 Ейфелева вежа, 58 метрів від землі, як ясно вказує назва ресторану. З другого поверху відкривається найкращий краєвид на місто, а на третьому поверсі було бюро Гюстава Ейфеля.

СОБОР ПАРИЗЬКОЇ БОГОМАТЕРІ

Один із головних символів Парижа є однозначно Собор Паризької Богоматері, відомий під назвою Нотр-Дам. Цей католицький собор, розташований на східній стороні острова Сіте, є одним з найкращих прикладів готики у Франції та Європі. Будівництво собору почалося в 1163 і закінчилося в 1345. Всіх вражає його зовнішні арки, портали, скульптури й гаргульї, що прикрашають дах.

Ми радимо вам прогулятися навколо собору, а також зайти всередину та піднятися нагору, подолавши 387 сходинок. Підйом може бути виснажливий, зате перед вами відкриється чудовий краєвид на місто, і ви зможете поблизу подивитися на гаргульї.

ЛУВР

ЛУВР є найбільш відвідуваним музеєм у світі. Знаходячись у самому центрі Парижа, ця історична пам'ятка служила королівською резиденцією із загальною площею 210 000 квадратних метрів, з яких 60 600 присвячені виставкам. В основі Лувру лежить фортеця, побудована в 12 столітті за правління Філіпа II. Залишки фортеці видно на нижньому рівні музею. У 1682 році Людовік XIV обирає Версаль своєю резиденцією і робить із Лувру місце, де представлені колекції королівських речей. Під час Французької революції Національна Асамблея вирішує зробити з Лувру музей.

Музей поділений на 8 основних колекцій:

Стародавній Єгипет

Стародавній Схід

Стародавня Греція, Етрурія та Рим

Мистецтво ісламу

Скульптури Середньовіччя, Ренесансу та Сучасності

Предмети мистецтва

Картини

Графічне мистецтво.

ЄЛИСЕЙСЬКІ ПОЛЯ ТА ТРІУМФАЛЬНА АРКА

Як любитель романської архітектури, Наполеон вирішує довірити створення тріумфальної арки Жану Шальгрін, присвячену численним перемогам королівської армії. Побудована в 19-му столітті вона є одним із найголовніших монументів у цьому роді. Вона прикрашена величезними скульптурами, і імена 558 генералів, а також дати великих перемог відбиті нагорі арки. Під аркою знаходиться могила невідомого солдата.

Зверху знаходиться тераса, звідки відкривається чудовий краєвид на Париж. 50 метрів заввишки та 45 метрів завширшки Тріумфальна Арка знаходиться на площі Зірки, яка веде до Єлисейських Полів.

Єлисейські Поля називають найкрасивішою авеню у світі. Вона простягається на 2 кілометри між площами Конкорд та Тріумфальною Аркою. Ви знайдете дорогі магазини типу Louis Vuitton, Cartier, Guerlin, Montblanc…), місця розваг (кабаре Лідо, кінотеатри), відомі кафе та ресторани (Fouquet's).

КРУЇЗ ПО СІНІ

Який найкращий спосіб відвідати Париж під час заходу сонця? Ви зможете насолодитися з кораблика історичними пам'ятками Парижа, які починаються переливатися всіма квітами завдяки їхньому яскравому освітленню. Ви зможете побачити в незвичайному світлі Ейфелеву вежу, міст Олександра III та багато іншого.

Ви також можете замовити круїз з вечерею у Парижі на повністю заскленому кораблику. Протягом двох годин ви побачите найкрасивіші краєвиди, одночасно дегустуючи вишукану французьку кухню.

Зауважте, що щовечора Ейфелева вежа світиться 5 хвилин на початку кожної години.

МОНМАРТР

МОНМАРТР є пагорбом 130 метрів заввишки, який знаходиться на півночі Парижа. Цей район відомий базилікою Сакре-Кер. Вона була побудована в 1919 році й присвячена солдатам, які загинули у франко-прусській війні 1870 року.

Якщо ви знаходитесь в цьому районі, не забудьте відвідати площу Тертр за кілька вулиць від церкви. На цій площі ви зустрінете багато художників, які пропонують написати портрет або просто продають картини. Площа Тертр повертає нас в епоху сучасного мистецтва. На початку 20 століття відомі художники, такі як Амедео Модільяні, Клод Моне, Пабло Пікассо і Вінсен Ван Гог працювали там. У цьому кварталі знаходиться музей іспанського Сальвадора Далі, де представлені його скульптури та малюнки.

ВЕРСАЛЬ

ВЕРСАЛЬ є однією з найвідоміших королівських резиденцій у Франції. Побудована в 17-му столітті як символ військової величі і як демонстрація панування Франції в Європі, вона є комплексом будівель, садів і терас, і є одним з найпривабливіших місць для туристів.

Відвідайте Версаль: ви розпочнете вашу екскурсію з відвідування Великих Апартаментів, відомої Дзеркальної Галереї, Королівської спальні. І не забудьте прогулятися у французькому парку!

ЛАТИНСЬКИЙ КВАРТАЛ – ЛЮКСЕМБУРЗЬКИЙ САД

Латинський квартал розташований на лівому березі Сени поруч із Сорбонною. Відомий своїм студентським та активним життям, Латинський квартал прославився відомими університетами та школами, такими як Schola Cantorum, університетський кампус Жюсьє або Політехнічна школа. Квартал отримав назву Латинська завдяки широкому використанню цієї мови у викладанні в університетах.

Цей парк дуже приємний для прогулянок. Ви там знайдете фруктовий сад, різні сорти яблук, пасіку та оранжереї з великою колекцією орхідей. Парк прикрашений 106 статуями та трьома фонтанами.

МУЛЕН РУЖ

Кабаре Мулен Руж, що знаходиться в районі Монмартра, відомо на весь світ своїм французьким канканом. Воно було збудовано у 1889 році Жозефом Оллером та Шарлем Зідлером. На сьогодні Мулен Руж стало цілком туристичним місцем, залучаючи візитерів зі всіх куточків світу своїм Паризьким шармом.

Його стиль та ім'я були скопійовані по всьому світу, наприклад, як у Лас-Вегасі. Крім цього, багато фільмів сприяли славі кабаре, у тому числі картина Баз Люрмана за участю Ніколь Кідман та Еван МакГрегор.

ДІСНЕЙЛЕНД

Для фанатів Міккі ми пропонуємо поїхати до Діснейленду. Він знаходиться за 32 кілометри від центру Парижа. Діснейленд складається з двох парків: Діснейленд (з його палацом) та парк Уолт Діснея (Walt Disney Studios).







Немає коментарів:

Дописати коментар