вівторок, 2 листопада 2021 р.

Володимир Савович Лис

Майбутній письменник з'явився на світ восени 1950 року на хуторі неподалік від села Загорани Волинської області. Навчався на журналістському факультеті Львівського держуніверситету. Після армії працював в різних газетах Західної України, а також в музично-драматичному театрі міста Рівне, де завідував літературним відділом. Нині редагує відділ держбудівництва в незалежній газеті «Волинь». У письменницкі організації довгий час свідомо не вступав. Однак тепер є членом Асоціації українських письменників і Нацспілки письменників України, куди вступив у 2004 році, протестуючи, за власними словами автора, проти того, що тодішня влада робила з «Союзом».

Довгий час він працював у редакціях багатьох газет, тому мав нагоду з перших вуст чути різні життєві історії. Саме завдяки цьому у творах читачі побачать правду життя, котра буває драматичною, трагічною, або ж щасливою. Сам автор про це пише так: «Та й світ надто щасливим не буває за своєю природою, от яка біда. Є білі смуги й смуги чорні. Є люди білих смуг, а є чорних, є просто смугасті».

У літературі Володимир Лис дебютував як драматург, п’ять його п’єс було поставлено в різних театрах України, на українському радіо. Як прозаїк заявив про себе 1985 року. Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників.

Відомими стали такі книги автора, як «Іван і Чорна Пантера», «Обітниця», «Соло для Соломії», «Діва Млинища», «Романа», «Графиня» та інші. Для юних читачів Володимир Лис написав цикл есе про видатних людей: Сократа, Данила Галицького, Фернандо Магеллана, Ісаака Ньютона, Шарлоту Бронте.

Роман Володимира Лиса «Століття Якова» здобув перемогу у національному конкурсі «Коронація слова» у статусі «Найкращий роман десятиліття». За романом також знято історичний мінісеріал.



 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар