вівторок, 2 листопада 2021 р.

«Оперні» книги

Чи давно ви слухали оперу? Сьогодні якраз дуже хороший привід – 25 жовтня вся музична світова спільнота відзначає Всесвітній день опери. Це свято зовсім молоде – воно виникло 2019 року з ініціативи провідних міжнародних оперних спілок. Дата обрана не випадково: саме цього дня народилися великі композитори Жорж Бізе та Йоганн Штраус. Їхні опери досі з успіхом йдуть у театрах усього світу.

Ми впевнені, що сьогодні шанувальники цього музичного жанру повною мірою насолоджуються оперним мистецтвом. А ми пропонуємо книги, дія яких відбувається в оперному театрі, або головні герої є оперними співаками.

Г. Леру «Привид опери». Цей роман відомий насамперед завдяки мюзиклу Ендрю Ллойда Веббера. Романтика, пригоди, детектив – здається, автор зібрав у романі всі жанри. Як відомо, у кожному оперному театрі є своя примара. Привид Паризької Опери закохався в співачку-початківцю Христину і з'явився до неї Ангелом Музики, всебачимим і незримим, започаткувавши ланцюжок загадкових і трагічних подій…

Ж. Санд "Консуелло". Жанр цього твору, що балансує між історичним та пригодницьким романом та готичною містикою, зовсім не піддається визначенню, проте тим цікавіше стежити за його сюжетом та за крутими поворотами долі головної героїні, прототипом якої послужила знаменита Поліна Віардо. Молодій венеціанській оперній співачці Консуело доводиться долати нелегкі випробування, даруючи людям своє мистецтво. Це книга про долю істинного художника, про складний, а часом навіть трагічний вибір між славою та особистим щастям.

К. Данн "Реквієм для меццо". Лондон, березень 1923 року. Дейзі Делрімпл насолоджується "Реквіємом" Верді в компанії старшого інспектора Скотленд-Ярду Алека Флетчера. Партію меццо-сопрано в опері виконує Беттіна Вестлі, сестра сусідки Дейзі - міс Мюріел. Проте концерт завершується трагічно: на початку другого відділення оперна діва падає замертво прямо на сцені… Причина смерті – отруєння. Отрута, зважаючи на все, була підмішана в лікер, який вона пригубила між партіями. Але хто міг наважитися на такий зухвалий злочин? Дейзі приходить на допомогу Флетчеру. І незабаром вони з'ясовують, що недоброзичливців у оперної співачки було більш ніж достатньо.

Д. Дю Мор'є "Богема". Головні герої книги – дві зведені сестри та брат. Вони виросли у родині знаменитих артистів – оперного співака та танцівниці. Успадкувавши від своїх батьків іскру таланту, вони присвятять себе мистецтву. Але для кожного з них творчість стане способом сховатися від проблем та пристрастей справжнього життя.

К. Меттьюс «Ласкаво просимо до реального світу». Талановита, але невдаха співачка Ферн працює в одному з лондонських пабів, мріючи про те, що одного прекрасного дня її голос підкорить публіку. І одного разу фортуна надає дівчині дивовижний шанс: вона знайомиться з чарівним Еваном – знаменитим та впливовим оперним співаком. Їхня доленосна зустріч дарує Ферн можливість втілити свою найзаповітнішу фантазію і радикально змінити колишнє нудне і сіре життя…

Е. Кріспін «Лебедина пісня». Перша післявоєнна постановка "Мейстерзінгерів" Вагнера. Оперний театр в Оксфорді зібрав найкращу трупу. Але незадовго до прем'єри Едвін Шортхаус, який виконує головну партію, був знайдений повішеним у своїй гримерці. Поліція вважає це самогубством, адже кімната була замкнена зсередини. Однак Джервейс Фен, який прибув на місце злочину, впевнений - Шортхауса, в якому талант поєднувався з неймовірно безглуздим характером, вбили. І починається розслідування.

Е. Райс «Плач до небес». Роман переносить читачів до Італії XVIII століття – дивовижну епоху великих амбіцій та пристрастей. Автор дає можливість проникнути в абсолютно особливий чарівний світ музики і розгортає картину таємничого життя оперних співаків-кастратів: що ховається за легкістю і зовнішньою красою їхнього буття? Мало кому відомо, який біль таїться в серцях цих улюбленців королів і кумирів публіки, які пристрасті вирують у їхніх юних душах. Бо за визнання, славу і поклоніння заплачено надто дорогу ціну.

Еге. Петчетт «Бельканто». В одній із країн Південної Америки, в особняку віце-президента, проходить пишний прийом на честь дня народження впливового японського бізнесмена Хосокави. Високопоставлені гості зі всього світу заворожено слухають спеціально запрошену зірку – легендарну оперну співачку Роксану Косс. Раптом у залі гасне світло. До будинку вриваються озброєні терористи та захоплюють у заручники і співачку, і її слухачів. Історія, яка починається з загального жаху перед лицем уявної неминучої загибелі, поступово переходить у щось зовсім інше…




 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар