пʼятниця, 12 листопада 2021 р.

Все про Книгу рекордів Гіннеса

Чи знаєте ви, що найзнаменитіша та найпопулярніша (після Біблії) «Книга рекордів Гіннесса» є нічим іншим, як рекламним трюком, придуманим директором пивоварної компанії «Guinness» сером Х'ю Бівером?

У 1954 р. на вечері, влаштованій компанією «Вексфорд» для мисливців, Х'ю Бівер затіяв суперечку з кимось із гостей, хто літає швидше — ржанка чи шотландська куріпка. Отут його й осяяло, що під час таких ось невеликих посиденьок за кухлем пива в усьому світі розгортаються справжні суперечки про «самих самих». Він вирішив, що варто створити книгу, де будуть утримуватися офіційно підтверджені рекорди у всіляких областях.

Ідею Х'ю Бівера втілювали Росс та Норріс Макуіртери, власники невеликого інформаційного агентства у Лондоні. Власне, вони й керували проектом упродовж 40 років. У 1975 р. Рос був застрелений бойовиком Ірландської революційної партії, а Норріс керував виданням до 1995 року.

Збір фактів для першого випуску зайняв у Макуіртерів понад рік. Пробне, некомерційне видання Книги було випущено 1954 р. тиражем 1000 екземплярів і поширене пабами.

Дебютний випуск Книги рекордів надійшов у продаж 27 серпня 1955 р. Тираж 198-сторінкового томe, що звався «Книга чудових ступенів. Про найвищий і найнижчий, великий, маленький, швидкий, старий, новий, гучний, гарячий, холодний, сильний», складав кілька тисяч екземплярів, і розрахований він був на тих самих господарів питних закладів.

За чотири місяці, що минули з моменту виходу, книгу не лише розкупили, її додруковували, попит зростав, і до кінця року спочатку скромний проект перетворився на хіт. Книга рекордів Гіннесса стала бестселером, очоливши зведений книжковий чарт за підсумками 1955 р. у Британії (50 тис. проданих екземплярів).

Наступного року популярність книги вийшла за межі країни і сумарний тираж протягом року перевищив п'ятимільйонну позначку.

Перші випуски майже не містили курйозних рекордів, а були швидше енциклопедією рідкісних фактів.

Зараз Книга рекордів Гіннесса виходить у ста країнах і є рекордсменом, носячи титул книги, що найбільше продається у світі, захищеної авторським правом. Попереду лише Біблія, Коран та збірка цитат Великого керманича Мао Цзедуна. Цей рекорд було поставлено 1974 року — тоді збірка цікавих фактів та досягнень розійшлася майже 24-мільйонним тиражем.

Через десять років, 1984 р. Книга досягла позначки 50 мільйонів примірників, ще через десятиліття — перевищила 75-мільйонний рубіж. На сьогодні тираж Книги рекордів Гіннеса – 120 мільйонів. Перше видання російською мовою вийшло 1989 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар