понеділок, 29 листопада 2021 р.

Решад Нурі Ґюнтекін: класик турецької літератури

25 листопада народився класик турецької літератури, відомий романіст, драматург і письменник Решад Нурі Ґюнтекін. Він прославився як автор безлічі романів і п'єс, у яких було порушено найважливіші питання існування у суспільстві. Всесвітню популярність йому принесла книга про кохання — «Королек — пташка співуча», екранізація якої вразила глядачів, перетворивши роман на одну з найпопулярніших книг XX століття.

Майбутній письменник народився в сім'ї військового лікаря. Батько хлопчика зіграв досить важливу роль у формуванні сина як людини і письменника. Він спонукав його вивчати людей і природу, міркувати про суть речей. Після закінчення школи Решад вступив до Стамбульського університету. Він ще з дитинства захоплювався народною творчістю та літературою, саме тому вступив на літературний факультет.

Здобувши вищу освіту, Решад влаштувався в середню школу Бурсе, а пізніше – Стамбула, де працював викладачем, давав уроки з літератури, філософії, турецької мови. Крім цього, він займався керівною роботою – був директором школи, отримав посаду інспектора народної освіти, пізніше працював у турецькому парламенті як представник рідного міста Чанаккале та консультант у справах культури Парижа. Паралельно з цим Решад Нурі Ґюнтекін виступав представником Туреччини у Всесвітній організації ЮНЕСКО.

Перша світова війна стала відправною точкою у творчості письменника. Після її закінчення вийшла перша повість Гюнтекіна «Старий друг». Через свою природну сором'язливість письменник видав твір під псевдонімом Джемаль Німет. Наступні романи та збірки оповідань він друкував під своїм ім'ям, але вкрай соромився вимагати від редакторів гонорари.

У 38-річному віці письменник одружився зі своєю колишньою ученицею Хадіє. У них народилася дочка Ела, яку він, як і дружину, обожнював все життя. Хадія стала для нього вірною помічницею. Вона не лише підтримувала романіста у життєвих ситуаціях, а й вирішувала його фінансові питання із видавцями.

З-під пера письменника вийшли романи: «Клеймо» (1924), «Жалість» (1928), «Зелена ніч» (1928), «Листопад» (1939), «Млин» (1944) та ін. Майже у всіх романах Решата Нурі як декорації виступають невеликі провінційні міста та селища, їх околиці зі своїм укладом життя та проблемами, що створюють особливу атмосферу Анатолії. У його романах першого періоду переважають пригодницькі та психологічні мотиви, тоді як у романах другого періоду письменник реалістично зображує проблеми та питання, що хвилюють щойно створену державу. Автора також турбує, що погіршуються людські стосунки, спотворюються етичні та моральні цінності.

За своє життя Решад написав дуже багато творів. Його перу належать понад сто робіт, включаючи 19 романів, 7 збірок з оповіданнями та безліч театральних п'єс. А вершиною його творчості, твором всього життя прийнято вважати роман «Королек – пташка співуча». Книга оповідає про молоду вчительку Фаріду, яка за свій живий характер була прозвана пташкою Чаликушу. Основна тематика роману зачіпає проблему кохання та зради. Письменник намагається відповісти на вічне запитання: а чи можна пробачити зраду? Автор вважає, що прощати треба тільки якщо ти по-справжньому любиш.

Твір є справжньою перлиною турецької літератури. До достоїнств роману можна віднести захоплюючий сюжет, наявність дуже яскравих образів, розмаїття різноманітних персонажів. Також не можна не відзначити високий рівень емоційності. Автор дуже добре розуміє жіночу психологію. Саме з цієї причини головна героїня та всі її вчинки виглядають дуже органічно та реалістично.

Роман глибоко вплинув багатьох людей, особливо молодих дівчат, і відкрив їм шлях до здійснення їхніх ідеалів. Жива, проста мова книги виявилася привабливою і для освічених людей, і для простих читачів, дозволивши їм поринути в атмосферу роману. А блискуча екранізація твору ще більше спонукала до нього інтерес.

Тему розвитку суспільства та взаємодій між людьми Решад Нурі Ґюнтекін розвиває у своїх наступних творах. Роман «Зелена ніч» – найглибший у цьому сенсі творіння автора. У ньому описується абсолютно новий, не властивий Сходу, тип людини. Це позитивний герой-республіканець, в руках якого концентрується життя багатьох людей та доля рідної країни.

Роман «Листопад» написаний як сповідь старіючої людини. Коли минає життя і виростають діти, люди часто запитують: «Як жити далі?». Пошуки себе та істини буття стають пріоритетними для головного героя Алі Різа.

Після офіційного виходу на пенсію Гюнтекін продовжив свою діяльності у літературному правлінні муніципальних театрів Стамбула. Однак невдовзі його здоров'я різко погіршилося. У цей час письменник так сказав своїй дружині про кохання, яке відчував до їхньої доньки: «Добре, що Ела зараз не тут. Вона не бачить, як я страждаю. Я дякую їй».

У 1956 році він поїхав на лікування до Лондона, але хвороба – рак легенів – виявилася невиліковною. Решад Нурі Ґюнтекін помер 13 грудня цього ж року. Його тіло було перевезено до Стамбула, де й поховано на цвинтарі Каракаахмет.

У своїх творах автор неодноразово торкався вічних проблем суспільного життя. Саме тому його книги дуже затребувані та актуальні. Реалізм його творів, особливості авторського стилю турецького письменника сьогодні привертають увагу читачів цього світу.



Немає коментарів:

Дописати коментар