понеділок, 29 листопада 2021 р.

Чарівна сила казок Вільгельма Гауфа

29 листопада - день народження відомого німецького письменника-казкаря. Він прожив недовге життя, всього 25 років, але встиг залишити по собі безліч творів. У його казках чари сплітаються з мудрістю поколінь. Гауф перетворив пересічні легенди про привидів і бідняків, які карають жадібних багатіїв, на чарівні, яскраві шедеври, що запам'ятовуються. Ці казки викликають завмирання серця у дітей та у дорослих. Страшні та захопливі, не схожі на інші, вони зачаровують та змушують задуматися. 

Деякі літературознавці свого часу намагалися заборонити казки Гауфа, мотивуючи своє рішення «надто страшними» сюжетами. Але ж відомо: діти потребують певної частки страшного. Недарма за всіх часів вони із задоволенням розповідають один одному всілякі «страшилки». А казки Гауфа мають наліт страху не просто так, а з виховною метою. Бажаєте переконатися? 

Маленький Мук». Герой казки постраждав від несправедливості. Мало того, що хлопчик залишався крихітним і піддавався глузуванням, його ще всіляко намагалися принизити й образити, дізнавшись, що він володіє чарівними туфлями. Маленькому Муку довелося випробувати зраду, але він не розчарувався у людях.

Ця казка - відмінний засіб виховання дитини: вона вчить тому, що тільки стійкі, винахідливі та заповзятливі люди здатні досягти успіху, попри всі перепони. А ще вона змушує замислитися тих, хто звик судити про людину на вигляд і не дає собі праці зазирнути їй у душу.



«Карлик Ніс». Син шевця та його дружини, що торгує на ринку овочами, Якуб, мав необережність посміятися над старою згорбленою жінкою, яка купує у його матері капусту. Звідки йому було знати, що потворна стара виявиться чаклункою і перетворить його самого на згорбленого виродка з величезним носом? У цьому і полягає мораль казки: перш ніж кривдити когось, потрібно замислитись і поставити себе на його місце. А особливо підло насміхатися з фізичних вад людини.

Хлопчик Якуб у казці був жорстоко покараний: йому довелося цілих 7 років пробути у вигляді потворного карлика, перш ніж вдалося добрими справами заслужити на прощення. За цей час Якуб став більш терплячим і витриманим, він багато чому навчився, а головне — ризикуючи власним життям, допоміг зачарованій дівчині скинути вигляд гуски та знову стати принцесою. 

«Холодне серце». На перший погляд, сюжет досить побитий: бідний кутник Петер Мунк мріє про легкі гроші, про багате та безтурботне життя. З цією метою він продає своє гаряче живе серце злому духу лісу – Голландцю Міхелю – і натомість отримує холодне серце. Тепер у Петера дуже багато грошей, але багатство не приносить йому радості — адже холодне кам'яне серце не здатне ні радіти, ні журитися. Усвідомивши це, Петер прагне повернути своє справжнє серце, і це вдається йому за допомогою Доброго Духа — Скляного чоловічка.

Добро і Зло представлені у цій казці дуже наочно. Але під час прочитання її часом стає настільки страшно, що зовсім маленьким дітям «Холодне серце» краще не читати. Зате молодші школярі вже цілком здатні розглянути сховані в пакування зі страшних пригод настанови казкаря: бережи свою душу, не «продавай» її ні за які скарби, бо немає нічого дорожчого за чисте сумління, доброту і людяність. Навіть якщо припустився помилки — життя майже завжди надає шанс виправити її.

«Корабль-привидів». Похмура містична історія про примарний корабель, на якому ночами творяться жахливі події, здатна довго переслідувати кошмарними сновидіннями, тому читати її краще з досить великими дітьми.

Потерпілі корабля, Ахмет і його слуга бачать у морі дивний корабель і вирішують піднятися на нього. На палубі вони знаходять мерців, залитих кров'ю. Голова мертвого капітана прибита до щогли, біля якої й стоїть його труп. Ахмет зі слугою, охоплені жахом, намагаються позбутися страшних змучених мертвяків, але жоден із них неможливо зрушити з місця. Подітися нема куди — герої залишаються на страшному кораблі. Ночами ж мерці оживають, бенкетують, потім сваряться — і ніч за ніч повторюються моторошні події, внаслідок яких корабель наповнився небіжчиками. Виявилося, що на корабель накладено страшне прокляття вбитого піратами ченця.

Що ж, мораль ясна: жорстокі злочини не приносять удачі, а навертають на голову злочинців страшну кару. Але в якому таємничому пакуванні все це подано! Від історії про корабель-привид неможливо відірватися навіть дорослому, всупереч жаху, що повільно входить в серце.

Наповнюючи свої казки моторошними пригодами, Гауф ніколи не змушував героїв мучитися вічно. Кожна історія вчить: хоч би яким було злодіяння, будь-яка людина має право на прощення та милосердя.





Немає коментарів:

Дописати коментар