четвер, 25 листопада 2021 р.

Італійський казкар Карло Коллоді

24 листопада – день народження італійського письменника та журналіста Карло Лоренціні, відомого усьому світу під літературним псевдонімом Коллоді (за назвою передмістя, де пройшли його дитячі роки). Популярність йому приніс іронічний роман-есе "Роман у паровозі", а світову славу - повість "Пригоди Піноккіо: історія дерев'яної ляльки", яка вперше з'явилася як роман-фельєтон на сторінках "Газети для дітей". Книга була перекладена 300 мовами. Перший переклад на українську мову зробив Євген Онацький в 1923 р., а потім Юрій Авдєєв в 1967 р.

За мотивами "Пригод Піноккіо" створено кілька мультфільмів.

Ляльки Піноккіо є популярним сувеніром для гостей Флоренції, рідного міста Карло Коллоді.

Карло Лоренціні народився Італії. Його батьки служили прислугою у будинку багатих флорентійців. Першому такої частки вони не бажали, тому відправили навчатися до семінарії. Карло, однак, священником не побажав. Закінчивши навчання, почав працювати у книгарні, потім був журналістом, театральним критиком, письменником, видавцем журналів.

Робота письменника для дитячої аудиторії розпочалася з перекладу збірки казок Шарля Перро. Потім, протягом 1878–1881 років, Коллоді випустив серію дитячих книжок про пригоди Джаннеттіно — веселого, лінивого, трохи боягузливого італійського хлопчика, котрий любив добре поїсти. Пізніше вони були зібрані в один цикл під назвою «Подорож Джаннеттіно Італією».

Але найпопулярнішим твором Карло Коллоді є казкова повість «Пригоди Піноккіо: історія дерев'яної ляльки», яку він почав вигадувати у тому віці, коли рідко роблять відкриття - йому було тоді 55 років. І, через роки, з-під його пера вийшла історія, що розповідає про дивовижні пригоди дерев'яного хлопчика, яку полюбили діти всього світу.

Вперше казка була надрукована під назвою «Історія одного буратіно» (буратіно – італійською: маріонетка). Написати дитячу книгу письменнику запропонував редактор римського тижневика «Дитяча газета». Ідея так захопила Карло, що він написав історію за одну ніч. 7 липня 1881 р. з'явилася перша історія із життя Піноккіо. А потім захоплюючі пригоди друкувалися із номера в номер. Повість мала величезний успіх.

Спочатку казка була з трагічним кінцем. Безіменні Кіт і Лисиця у личині розбійників повісили хлопчика, щоб забрати затиснуті в роті монети. Проте молоді читачі вимагали продовження казки. І здобули її. Зі щасливим фіналом. А сам Карло отримав справді казкову славу. Лише в Італії у ХІХ столітті книгу перевидавали понад 500 разів!

Колоді вважається засновником італійської дитячої літератури. Письменник добре розумів дитячу психологію, надаючи серйозним ідеям зрозумілу для дитини форму цікавих пригод персонажів. Багато епізодів побудовано дуже точних та тонких авторських спостереженнях. Заснована письменником традиція сатирико-гумористичної повісті-казки здобула продовження в італійській літературі, зокрема, у творчості такого відомого автора, як Джанні Родарі.

Здається дивовижним, але Карло обтяжувався славою дитячого письменника і не любив свого героя. Він же складав дорослі романи, п'єси, мріяв стати італійським Діккенсом чи Шекспіром.

Помер Коллоді у 1890 р. За його головною книгою створено десятки фільмів та мультфільмів. Сам Уолт Дісней 1940 р. випустив повнометражний мультфільм «Піноккіо». Двічі оскароносний!

Сьогодні у маленькому італійському містечку Коллоді, на честь якого дитячий письменник Карло Лоренціні взяв собі псевдонім, стоїть пам'ятник літературному герою, дерев'яному хлопчику, на ім'я Піноккіо. На пам'ятнику висічено напис: «Безсмертному Піноккіо — вдячні читачі віком від чотирьох до сімдесяти років».

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар