пʼятниця, 12 листопада 2021 р.

«Вчені» книги

Всім відомо, що без науки неможливі навіть найпростіші сучасні винаходи. Саме для привернення уваги до наукових здобутків, підвищення їхньої ролі в житті людства, усвідомлення важливості їх розвитку, з 2002 р. під патронажем ЮНЕСКО було затверджено Всесвітній день науки, який щорічно відзначають 10 листопада.

Пропонуємо книги, які розповідають про вчених різних галузей знань. Який він – вчений? Якими якостями має володіти? Чи має відповідати за свої наукові відкриття? І як може змінитися світ і сама людина внаслідок цих відкриттів? Цим питанням присвячували свої твори багато письменників.

Е. Сігал «Сильнодіючий засіб». Роман відомого американського письменника розповідає про долю трьох блискучих вчених, майбутніх нобелівських лауреатів: юної Ізабель да Коста, яка стала у 16 ​​років доктором фізико-математичних наук, Сенді Рейвене, який присвятив своє життя генній інженерії та боротьбі з раком, та Адамі Куперсмите завдяки своєму відкриттю, що позбавив тисячі жінок безпліддя. Життя кожного з них - це захоплююча пригода, насичена драматичними подіями, перемогами та поразками, суперництвом та любов'ю. В них різні долі, але одна мета - розгадка великих таємниць життя.

С. Моем «Візерунковий покрив». Це повна трагізму історія кохання, що розгортається у невеликому містечку в Китаї, куди приїжджають боротися з епідемією холери молодий англійський бактеріолог із дружиною. За книгою знято відомий голлівудський фільм «Розмальована вуаль».

Е. Канетті «Засліплення». Спочатку здається, що назва книги має на увазі під собою фізичну сліпоту, тому що саме її так боїться головний герой - учений-синолог, але потім стає ясно, що все набагато глибше і страшніше. Роман був написаний у 1931 р., а через п'ятдесят років його автор був відзначений найвищою нагородою – Нобелівською премією.

Г. Мартінес «Непомітні вбивства». Молодий аргентинський математик приїжджає на стажування до Оксфорда, де доля зводить його з відомим вченим Артуром Селдомом. Разом вони намагаються розкрити серію злочинів, які якимось загадковим чином пов'язані з вченням Піфагора та його послідовників. Таємничий убивця немов викликає Селдома на інтелектуальний поєдинок, вимагаючи на ділі довести вірність його теорій. У пошуках ключа до розгадки герої звертаються до історії криміналістики та магії, до здобутків традиційної психології та до практик древніх сект.

А. Бєляєв «Голова професора Доуеля». В одному із найцікавіших науково-фантастичних романів розповідається трагічна історія геніального професора, який став жертвою незвичайного біологічного експерименту. Чи можливе життя людського розуму поза тілом? І, якщо так, то що чекає цей розум під владою морально неохайної людини? Ставлячи свої зухвалі експерименти, професор Доуель і не припускав, що одного разу в ролі піддослідної тварини виявиться він сам, а його колишній учень отримає у повну власність голову свого вчителя, щоб безкарно розпоряджатися його геніальними думками.



Немає коментарів:

Дописати коментар