понеділок, 29 листопада 2021 р.

Віртуальний бібліографічний огляд літератури «Трагедія незнищенної волі»

Охтирська центральна бібліотека презентує віртуальний бібліографічний огляд літератури «Трагедія незнищенної волі» присвячений 88-й річниці Голодомору в Україні.

Найжорстокішим злочином комуністичного режиму CРСР проти українського народу був голодомор 1932–1933 рр. Ця спланована проти українського селянства акція мала ліквідувати основу української нації і національного відродження, зруйнувати незалежні господарства, унеможливити протистояння радянській владі. «Голод запланувала Москва для знищення українського селянства як національного бастіону. Українських селян знищили не тому, що вони були селянами, а тому, що вони були українцями», – писав американський професор Р. Конквест.

Проблема голодомору знайшла широке висвітлення у дослідженнях українських і зарубіжних науковців. Вітчизняний історіографічний доробок вміщує вже тисячі публікацій з цієї теми. Постійно розширюється коло історичних джерел, які вводяться у науковий обіг. Зростає археографічний фонд теми, особливо за рахунок публікації регіональних документів. Видання регіональних збірників документів значно поповнило фактологічну базу місцевим матеріалом і сприяє відтворенню більш цілісної картини однієї із найтрагічніших сторінок у новітній історії українського народу.

Однією із причин голоду 1932–1933 років стало примусове вилучення зерна у селян. Штучний голод прокотився по всій території України й на Кубані, де проживало багато українців.  Голодомор викосив український народ, загинули цілі села, померли мільйони людей, а на спустошені землі й у порожні доми поселили вихідців з Росії й інших республік СРСР. Донбас найбільше постраждав від голоду, який Сталін та його криваві прихильники влаштували українським селянам, що не бажали віддавати своє господарство і вступати в примарні колгоспи. Допомогу голодуючим намагалися надати західні українці. Зокрема, вони пускали плоти з харчами Збручем і Бугом. Польські прикордонники, знаючи про голодомор, дивилися на це крізь пальці. Проте на протилежному березі радянські прикордонники стріляли в українців, які намагалися підхопити ті плоти.

Аналіз тодішніх подій переконливо свідчить, що в українському селі мали місце всі елементи політики геноциду. Такого висновку дійшли і члени Міжнародної комісії з розслідування голодомору в Україні, яка працювала протягом 1988–1990 рр. Геноцидом українського народу визнали голод 1932–1933 рр. Верховна Рада України, а також понад півтори десятка країн світу.

Голодомор став найбільшою трагедією за всю історію українського народу. За масштабом, жорстокістю, цинізмом і організованістю з боку влади та наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів в історії людства. Демографічна катастрофа посіяла в душах мільйонів людей фізіологічне почуття страху, та особливо вплинула на генофонд нації.

Згідно з Указом Президента України, з 1998 р. у четверту суботу листопада в нашій державі щорічно відзначається День пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій.

Тоталітарний режим CРСР кримінальним переслідуванням, знищенням доказів і всіма засобами радянської пропаганди тривалий час намагався приховати цей ганебний злочин. Тільки завдяки здобуттю нашою державою незалежності геноцид проти українського народу було викрито і визнано світовою демократичною спільнотою.

Нині зловісний сусід намагається знищити нашу державу засобами збройної агресії. Але тепер у боротьбі проти Кремля та його найманців Україну підтримує прогресивний світ. Наша країна робить все для того, щоб вистояти проти загарбницької політики Москви, а український народ самовіддано підтримує і зміцнює свої Збройні сили. Вони готові дати ворогові гідну відсіч.








Немає коментарів:

Дописати коментар