понеділок, 15 листопада 2021 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПИСЬМЕННИКІВ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ В УВ’ЯЗНЕННІ

Кожного року 15 листопада світ відзначає Міжнародний день письменників, які знаходяться в ув’язненні. Цей день присвячується тим, хто розплачується за своє інакомислення та свободу слова. 15 листопада об’єднуються всі люди, які вважають засудження письменників за їх творчість несправедливим.

Багатьом відома історія українського режисера та письменника Олега Сєнцова, якого засудила на 20 років російська влада за утворення «терористичної спільноти» в Криму, відмовившись передавати Сєнцова Україні через нібито російське громадянство, яке незаконно надали усім жителям Криму. На захист Олега Сєнцова постав весь світ, навіть Джонні Депп приймав участь у звільненні українського діяча мистецтва, тому у 2019 році Сєнцова випустили на волю.

ХТО ІЗ ВІДОМИХ ПИСЬМЕННИКІВ СИДІВ У В'ЯЗНИЦІ?

Кажуть, що від суми та в'язниці не зарікаються. І та й інша може наздогнати будь-яку: і звичайну людину, і відому особистість. Хоча, звичайно, все залежить від країни, часу, ладу тощо.

Пропонуємо кілька цікавих фактів про відомих письменників, які в різний час та в різні періоди свого життя опинялися за ґратами.

І. Я. Франко. У 1875 р. великий український письменник, науковець та громадський діяч, бувши студентом філософського факультету Львівського університету, приєднався до студентського русофільського гуртка та його друкованого органу «Друг», де публікував свої перші твори. Однак за доносом усі члени гуртка були заарештовані, і Франко провів 9 місяців у в'язниці в одній кімнаті зі злодіями та волоцюгами, у жахливих гігієнічних умовах. Після виходу з в'язниці від нього відвернулися всі, як від небезпечної людини. Він навіть змушений був залишити університет, який закінчив 15 років, коли готувався до професорської кафедри.

І.П. Багряний. 1932 р. відомий український прозаїк, поет та публіцист був заарештований у Харкові за звинуваченням у «проведенні контрреволюційної агітації» у своїх літературних творах. Кілька місяців він провів у камері поодинокого ув'язнення, потім був відправлений на 3 роки до спецпоселення на Далекий Схід. Через спробу втечі отримав продовження терміну. У 1937 р. йому все ж таки вдалося втекти, проте через рік його було повторно заарештовано і посаджено до Харківської в'язниці на Холодній горі. Письменнику інкримінували участь і навіть керівництво націоналістичної контрреволюційної організації. Автобіографічні подробиці про п'ять років ув'язнення Багряний відобразив у романі «Сад Гетсиманський».

Ф.М. Достоєвський. У 1849 р. видатний російський письменник був заарештований і поміщений у Петропавлівську фортецю за зв'язок із таємним товариством Петрашевського – прихильниками революційних ідей. Достоєвський був революціонером, він був лише противником кріпосного права та цензури. Проте військовий суд визнав його найнебезпечнішим злочинцем і засудив до страти. Про помилування йому було оголошено лише після інсценування страти. Потім його закували в кайдани і відправили до Омського острогу на п'ять довгих років. Пережиті ним душевні потрясіння стали біографічною основою «Записок із мертвого дому».

М. де Сервантес. Всесвітньо відомий іспанський письменник, працюючи на державній службі збирачем податків, довірив гроші купцеві, який збанкрутував. Разом із купцем їх ув'язнили на п'ять місяців. Вважається, що в севільській в'язниці Сервантес почав писати роман про Дон Кіхота, герой якого став символом Іспанії.

О. Генрі. Скромний службовець Вільям Сідні Портер працював касиром-бухгалтером у банку у невеликому техаському містечку. Але незабаром був звинувачений у розтраті і півроку переховувався від правоохоронців у Гондурасі, потім у Південній Америці. Після повернення до США він був засуджений і посаджений до в'язниці Колумбус штату Огайо, де три роки провів. У в'язниці Портеру пощастило — йому відвели кімнату, де він отримав певну свободу та можливість писати. За перші 2 роки терміну у журналах Нью-Йорка з'явилося 14 оповідань, опублікованих під різними псевдонімами. Коли Портера за зразкову поведінку достроково звільнили, з в'язниці вийшов уже письменник О. Генрі – визнаний майстер американського оповідання, яким властиві тонкий гумор та несподівані розв'язки.

О. Уайльд. У 1895 р. відомого ірландського англомовного письменника засудили за звинуваченням у содомії. Він був визнаний винним у «грубій непристойності» з особами чоловічої статі та засуджений до двох років каторжних робіт. Це повністю зламало письменника. У в'язниці він дізнався, що померла його мати, яку він любив найбільше у світі, емігрувала його дружина і змінила своє прізвище, а також прізвище його синів. Більшість друзів від нього відвернулися, і лише небагато хто з них залишилися, допомогли йому все це витримати.



Немає коментарів:

Дописати коментар