понеділок, 8 листопада 2021 р.

«Звіяна вітром успіху»: трагедія Маргарет Мітчелл

8 листопада – день народження відомої американської письменниці Маргарет Мітчелл, автора великого роману «Звіяні вітром». Вона прожила не надто довге і дуже непросте життя. Єдиний створений їй літературний твір приніс письменниці світову славу і багатство, але забрав дуже багато душевних сил.

Фільм за романом письменниці вийшов 1939 р. — лише через три роки після публікації книги. На прем'єрі були присутні зірки Голлівуду Вів'єн Лі та Кларк Гейбл, які виконали ролі головних персонажів — Скарлетт О'Хари та Ретта Батлера. Неподалік стояла скромна худенька жінка в капелюшку. Шалений натовп майже не помічав її. Адже це була сама Маргарет Мітчелл — автор книги, яка стала за життя письменниці класикою американської літератури. У променях слави свого твору вона грілася з 1936 по 1949 рік - до останнього дня свого життя.

Маргарет Мітчелл була майже ровесницею ХХ століття. Вона народилася в тій самій Атланті (штат Джорджія), яка стала місцем дії її безсмертного роману. Дівчинка народилася у благополучній та заможній родині – її батько був адвокатом.

Роман «Звіяні вітром» починається з фрази: «Скарлет О'Хара не була красива». А ось Маргарет Мітчелл гарною була. Хоча, мабуть, не вважала себе особливо привабливою, коли почала роман з такої фрази. Але вона явно скромничала. Її темне волосся, мигдалеподібні зелені очі та струнка фігура притягували чоловіків як магніт. У Маргарет поєднувалися пристрасть до кокетства та спортивних розваг, неабиякі здібності до навчання, інтерес до знань, жага самостійності та бажання створити хорошу, але цілком патріархальну родину.

Ще в школі дівчина писала для учнівського театру нехитрі п'єси в романтичному стилі. Після здобуття середньої освіти вона рік відучилася у престижному Массачусетському коледжі. Там її буквально загіпнотизували ідеї основоположника психоаналізу Зигмунда Фрейда. Цілком можливо, вона стала б однією з його послідовниць, якби не трагічна подія: 1919 р. під час пандемії іспанського грипу померла її мати. А незадовго до того в Європі загинув Генрі, наречений Маргарет.

Вона повернулася до Атланти, щоб узяти в свої руки керування будинком. Дівчина була надто молода і енергійна, щоб поринути у зневіру. Маргарет не стала метушливо підшукувати собі нового нареченого, натомість вона обрала собі справу до душі, ставши репортером журналу «Атланта Джорнал». Легке та гостре перо Маргарет швидко зробило її одним із провідних журналістів видання. Репортажі з-під пера журналістки виходили чіткі, ясні, які не залишали у читача жодних питань.

Жителі Атланти згадували: її повернення до рідного міста справило справжній фурор серед чоловічої частини населення. За чутками, освічена та елегантна красуня отримала від кавалерів чи не чотири десятки пропозицій руки та серця. Але, як часто буває у подібних ситуаціях, обранцем став далеко не найкращий. Міс Мітчелл не встояла перед чарами Реда Апшоу — високого, бравого красеня. Сімейне життя бачилося Маргарет у вигляді низки розваг: вечірок, прийомів, поїздок на конях - обоє з дитинства любили кінний спорт. Цією межею письменниця також наділила Скарлет.

Ред став прототипом Ретта Баттлера — їхні імена співзвучні, але, на жаль, лише зовнішніх проявах. Чоловік виявився людиною жорстокого і буйного характеру. Будь що — хапався за пістолет. Нещасній дружині довелося відчути на собі тяжкість його кулаків. Але Маргарет показала, що вона може за себе постояти – у її сумочці також з'явився пістолет. Незабаром подружжя розлучилося. Але через таке випробування письменниця пройшла з гордо піднятою головою.

Менше через рік після розлучення Маргарет повінчалася зі скромним і відданим Джоном Маршем. Нарешті, в її будинку оселилося тихе щастя. Нова місіс Марш звільнилася з журналу. «Заміжня жінка має бути насамперед дружиною. Я місіс Джон Р. Марш», - говорила вона. Звичайно, Маргарет кривила душею. Вона не збиралася обмежувати своє життя світом кухні. Просто вона втомилася від репортерства та вирішила присвятити себе літературі.

З першими розділами «Звіяні вітром» вона знайомила лише чоловіка. Саме він з перших днів став її найкращим другом, критиком та порадником. Роман був готовий до кінця 1920, але Маргарет боялася його оприлюднити. Вона довго не могла зважитися, але все ж таки віддала рукопис редактору видавництва «Макміллан». Прочитавши, той одразу зрозумів, що тримає в руках майбутній бестселер. Півроку пішло на доопрацювання роману. Остаточне ім'я героїні - Скарлетт - авторка вигадала прямо в редакції. Назву роману взяла з вірша поета Доусона.

Видавець мав рацію - книга миттєво перетворилася на бестселер. А її авторка у 1937 р. стала лауреатом престижної Пулітцерівської премії. На сьогоднішній день загальний тираж її книги лише у США досяг майже 30 млн. екземплярів.

Але ні слава, ні гроші не принесли письменниці щастя. Спокій будинку, який вони з чоловіком так оберігали, було порушено. Маргарет сама намагалася контролювати грошові надходження до власного бюджету. Але фінансові справи приносили лише втому. На творчість не було сил. А тут ще захворів вірний чоловік, і письменниця перетворилася на турботливу доглядальницю. Але це виявилося важко - у неї самої стало швидко псуватися здоров'я. До кінця 1940 років здоров'я подружжя почало покращуватися. Вони навіть дозволяли собі невеликі культурні вилазки. Але щастя, що повернулося, виявилося недовгим. У серпні 1949 р. автомобіль, за кермом якого був п'яний водій, збив Маргарет, яка йшла з чоловіком у кіно. Через п'ять днів автор «Віднесених вітром» померла. Їй було лише 48 років.

Після смерті письменниці її вдівець, згідно з волею покійної, спалив усі її рукописи та неопубліковані твори. Він залишив лише кілька розділів «Звіяні вітром» та кілька документів, які свідчили, що його дружина працювала над текстом. Все це він передав на зберігання до банку із зазначенням розкрити сейф лише в тому випадку, якщо хтось почне сумніватися у тому, що Маргарет була автором роману.

Книга «Звіяні вітром» Маргарет Мітчелл, майже через 80 років після написання, до цих пір є однією з найулюбленіших і найпопулярніших романів. А слова Скарлетт: «Я не думатиму про це сьогодні, я подумаю про це завтра» є девізом для багатьох жінок у всьому світі.



Немає коментарів:

Дописати коментар