середа, 24 листопада 2021 р.

#EULIB. ПУНКТ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРИ ОХТИРСЬКІЙ ЦЕНТРАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ. ЧЕХІЯ – КРАЇНА КРАСИ І РОМАНТИКИ.

Закохатися в Прагу - це назавжди. Елегантна, таємнича і неймовірно романтична, вона полонить гостей відразу ж і, як зухвала красуня, упевнена: перша зустріч не стане останньою. Але крім столиці, в Чехії багато і інших чарівних містечок, які також магічно заворожують. Якісь із них - немов мініатюрна копія Праги, інші унікальні в своїй зовнішності. Але абсолютно всі гідні того, щоб їх подивитися.

Перед вами 10 найкрасивіших міст Чехії, відвідування яких точно не загубиться в пам'яті.

БЛИСКУЧА ПРАГА

Старовинні вулички, середньовічні замки, готичні собори і палаци в стилі бароко - гуляючи по Празі, ви зберете колекцію виразних і зовсім не подібних одне на одного вражень. Це місто вважається однією з найкрасивіших європейських столиць і не перестає дивувати навіть бувалих мандрівників. Пройдіться по знаменитому Карловому мосту і загадайте бажання, доторкнувшись до однієї зі скульптур. Відвідайте Староміську площу, де розташувався цілий комплекс архітектурних споруд в стилі готики, бароко та ренесансу і знаходяться найдавніший в світі діючий астрономічний годинник. Прогуляйтеся по Празькому граду - саме він довгий час був резиденцією королів і президентів - численні сади, величні палаци і таємничі провулки, в тому числі знаменита Злата вуличка, де колись жили алхіміки, перенесуть вас в минуле без будь-якої машини часу. Але головна гордість граду - готичний собор св. Віта. До речі, Празький град входить в п'ятірку найбільших замкових комплексів у світі. Надихавшись старовиною, можна відвідати музей Кафки або Альфонса Мухи, подивитися оригінальні інсталяції та об'єкти мистецтва в стилях постмодерн і деконструктивізм на вулицях Праги. Танцюючий будинок, чорні немовлята, жовті пінгвіни ефектно контрастують з Тинським собором, який був створений більше семи століть назад.

ЧЕСКІ-КРУМЛОВ - З ЕПОХИ ЛИЦАРІВ ТА ПРЕКРАСНИХ ДАМ

Це невелике містечко одне із найбільш атмосферних в Чехії. Воно розташувався майже на кордоні з Австрією, на березі Влтави, і внесене до списку ЮНЕСКО. Ческі-Крумлов точно сподобається тим, хто закоханий в Прагу, але тяготиться її популярністю серед туристів. Гості міста ніби опиняються в одному з історичних фільмів. Мостові, вимощені бруківкою, черепичні дахи будинків і монументальні замки - так і чекаєш, ніби зараз повз проїде колісниця, запряжена гнідими.

Це містечко обійшли стороною і природні катаклізми, і війни, тому виглядає воно так, як і багато століть назад.

У Ческі-Крумлові знаходиться досить значний замковий комплекс (другий за величиною в Чехії), де мирно сусідять зразки архітектури в стилі ренесансу, готики і бароко. Особливою увагою користуються місцевий собор св. Віта, Крумловський замок, Ратуша і Синагога. Неповторної чарівності середньовічним декораціям додають мальовничі природні види. Однак тут є і цікаві сучасні об'єкти, наприклад, музей воскових фігур і арт-центр Егона Шале. Від Праги до Ческі-Крумлова 175 км. На поїзді і автобусі шлях займе близько 3 годин, на автомобілі - 2,5 години.

МІСТИЧНИЙ ЧЕСКЕ-БУДЕЙОВІЦЕ

Елегантна біло-блакитна ратуша XVIII століття, чудовий фонтан Самсона, костел св. Миколи і таємнича Чорна вежа з головним оглядовим майданчиком міста. Всі вони зібралися на площі Пржемисла Оттокара II і є головними визначними пам'ятками Ческе-Будейовіце. А сама площа - однієї з найкрасивіших в країні. Якщо ви читали «Пригоди бравого солдата Швейка», то прекрасно знаєте це миле містечко. Адже саме в ньому базувався батальйон Швейка, а сам головний герой щиро вважав, що всі дороги ведуть в Чеське-Будейовіце.

Місто не тільки красиве, але і таємниче. Гості зіткнуться із численними легендами. Так, по головній площі потрібно пересуватися дуже обережно, щоб не наступити на Блудний камінь. Людина, що торкнеться його, за переказами, відразу забуває дорогу додому. Наганяє страху на вразливих людей і кам'яна жаба, що карабкається по стіні Домініканського монастиря. Вона охороняє чи то чудовисько, заховане в надрах землі, чи то незліченні скарби - точна інформація з часом загубилась. Однак достеменно відомо, що коли жаба видереться на верх споруди, настане кінець світу. Подібні перекази надають Ческе-Будейовіце неповторну містичну ауру і роблять прогулянки по місту особливо ефектними. Чеське-Будейовіце знаходиться в Південній Чехії. Від Праги до нього 150 км. На поїзді їхати 2,5 години, на автобусі трохи менше.

НЕСПОДІВАНИЙ БРНО

Столиця південної Моравії. Туристів це містечко приваблює різноплановими пам'ятками і мальовничими околицями. «Маст сі» в Брно - замок Шпільберг, навколо якого в давнину і росло поселення. Зараз центром міського життя стала площа Свободи - її заповнюють строкаті кафе, магазинчики, сувенірні лавки. Побувавши в планетарії, музеї циганської культури і науково-розважальному парку, саме час повернутися до історичних пам'яток.

Особливої уваги варті собор св. Павла і Петра, ратуша, костел св. Яна. А костел св. Якова - взагалі знакове місце. Під ним розташовується найбільша костелосховище. Зовсім поруч з Брно знаходиться Ледніцо-Валтіцкій ареал - великий і дуже мальовничий лісопарк, де природна краса органічно поєднуються з прекрасними палацами. Від Праги до Брно трохи більше 200 км. На поїзді шлях займе близько 3 годин, на автобусі - 2, 5 години.

ГРАФІЧНИЙ ПЛЗЕНЬ

Якщо шукати для Плзень побратима серед міст, то краще за все на цю роль підходить Санкт-Петербург. Він, як і північна столиця, був побудований за указом імператора і відповідно до суворої схеми - прямі вулиці, прямі кути, впорядкованість і графічність. Якщо ви хочете відразу зачаруватись і надихнутися містом, насамперед підніміться на оглядовий майданчик, що знаходиться на Кафедральному соборі св. Варфоломія. Симпатичні будиночки, величні собори і замки звідти здаються ніби іграшковими.

Далі прогулянка, швидше за все, пройде повз замок королів Радіне, Ратуші, Західної Богемської галереї, старовинного готичного монастиря.

Якщо вражень здасться недостатньо, до емоцій від вивчення Плзеня зверху і з землі можна додати підземні. У місті знаходяться підземелля, загальна довжина яких 24 км.

Ну і не можна не згадати, що Плзень - це пивна столиця Чехії, відповідний музей, екскурсія на пивоварню, безліч тематичних барів - туристів ця частина портфоліо міста приваблює нітрохи не менше, ніж історичні пам'ятки і красиві види.

СУЧАСНА ОСТРАВА

Зовсім інша Чехія, але теж неймовірно красива. Тут, звичайно, є стандартний чеський набір - середньовічні вулиці, чудові замки, костели. Але замість мрійливої огортаючої атмосфери стародавніх містечок в Остраві відразу відчувається динаміка індустріального міста та центру нічного життя. Шахтарський музей, Вітковіцкий металургійний завод, незвичайні бари та сучасні арт-об'єкти. Індустріальні пам'ятники в сполученні з готичними шпилями - це вражає.

Остравський зоопарк, який розмістив своїх поселенців в привілля великого лісового масиву, сусідить з Ботанічним садом. Оточені водоймами і чарівними луками штучні острівці незайманої природи демонструють диких тварин, що є сусідами з рідкісними видами флори. У зоопарку особливу цінність представляє експозиція лемурів, що виділяється навіть серед шимпанзе, бегемотів, слонів, рудих панд, різноманітних хижаків.

АРИСТОКРАТИЧНІ КАРЛОВІ ВАРИ

Невелике містечко, де не тільки лікуються, а й відпочивають. Красиві вулиці, безліч барокових будівель з ліпниною і барельєфами, класичний і бездоганний ландшафтний дизайн. Неквапливі прогулянки і неспішне споглядання - стиль життя в Карлових Варах. Оглянути все затишне містечко можна з Замкової вежі, де знаходиться оглядовий майданчик. Місто настільки красиве, що його часто вибирають для проведення різних фестивалів і заходів, на яких любить збиратися інтелігенція.

До того ж, урізноманітнити своє дозвілля можна, відвідавши міський театр, картинну галерею або музей Бехерівка. Її, до речі, жартома називають тринадцятим лікувальним джерелом Карлових Вар.

МАРІАНСЬКІ ЛАЗНІ ДЛЯ ЕЛІТИ

Це теж відомий бальнеологічний курорт, але, на відміну від Карлових Вар, він дійсно тихий і спокійний. А ще дуже дорогий. Як кажуть самі чехи: «У нас немає стільки грошей, щоб відпочивати в Маріанські Лазні, там кожен перший - іноземець». Маленьке містечко настільки затишне, що гуляти по ньому не набридає навіть протягом двох-трьох тижнів - саме стільки зазвичай тривають лікувальні курси. Ефектні будівлі, переважно в бароковому стилі, з безліччю декоративних елементів.

Навіть звичайні «трійки» розташовані в будинках, які цілком можна прийняти за пам'ятки. Тінистий парк, де панує вічна ідилія, - діти годують качечок, а бабусі спостерігають за ними, сидячи на кручених лавках. А вечорами тут включають співаючі фонтани і грає духовий оркестр. Але головна гордість Маріанські Лазні - аркадна Колонада з ажурними склепіннями і повітряними арочними прорізами. Штраус, Рубенштейн, Нобель, князь Володимир Романов, король Англії Едуард, Марк Твен, Шопен і ціла плеяда літераторів воліли відпочивати в цьому тихому чеському містечку, тільки в ті часи він називався Марієнбад.

КАЗКОВИЙ ТЕЛЬЧ

Майже в кожній країні є своя Венеція, і Чехія - не виняток. Тут це Тельч, занесений в список ЮНЕСКО і розташований в мальовничій Моравії. Якщо хочеться ковтка свіжого повітря, позитиву і розчулення - вам в Тельч. Різнокольорові будиночки, більше подібні на іграшкові, заповнюють вигнуті вулиці. Вони прикрашені барельєфами, ліпниною, розписами і різними ангелятами. Місто маленьке, тому блукати довго не доведеться, а ось прогулятися одне задоволення.

Тим більше, що завжди можна трохи відпочити в одній з яскравих і нарядних кав'ярень, яких тут в надлишку. Однак пряниковими будиночками архітектура Тельча не обмежується. Перш за все, це однойменний замок, який можна побачити в багатьох фільмах. Він є одним з найцікавіших представників ренесансної архітектури. Маріанський стовп, міська ратуша, безліч музеїв, храмів і костьолів. І, як вишенька на торті, площа Захерія і Граца, яка вважається однією з найкрасивіших в Чехії. Особливо Тельчу пасують різдвяні ярмарки, коли концентрація казкового настрою в цьому чарівному містечку на один квадратний сантиметр перевищує всі допустимі норми. Тельч знаходиться в 160 км від Праги.

ЛІБЕРЕЦ - ПОЄДНАННЯ НЕПОЄДНУВАНОГО

Готика і футуризм, що розташувалися на березі мальовничої річки біля підніжжя двох гірських хребтів. Популярним туристичним місцем є вершина пагорба Йештед, на якому розташована телевізійна вежа. Як і багато інших великих телевеж світу, вона пропонує туристам масу цікавих розваг. В її стінах знаходиться невеликий готель, ресторан з панорамним видом на місто і найвищий в місті оглядовий майданчик. На вершину пагорба відпочиваючі можуть дістатися по канатній дорозі, що саме по собі стане незабутньою пригодою.

Щоб здійснити незабутню прогулянку, досить просто пройтися вулицями міста, де ви неодмінно зустрінете безліч цікавих об'єктів - середньовічний замок, церква св. Розп'яття, костел св. Антонія, будиночки з системою ригеля кладкою. А для любителів неоготики - міська Ратуша, що представляє собою вежу 65-метрової висоти.







 

Немає коментарів:

Дописати коментар