пʼятниця, 5 листопада 2021 р.

Таємниці сновидінь Зигмунда Фрейда

Інформаційно - бібліографічна довідка

Багато людей бралися тлумачити сни і одним із них є Зигмунд Фрейд - видатний австрійський психолог, психіатр і невролог, засновник психоаналізу — методу, який базувався на визнанні існування таких психічних процесів, як свідоме, несвідоме і над свідоме, тобто на існуванні не тільки процесів, котрі контролюються людиною і є свідомими, а й таких, що здійснюються несвідомо і нею не контролюються.

4 листопада 1899 року у Відні вийшла друком книга австрійського психолога Зигмунда Фрейда «Тлумачення сновидінь», в якій він описав методологію вільних асоціацій для пошуку справжнього змісту сну, що стало основою психоаналізу, теорії і методу лікування психологічних розладів.

Відомий психоаналітик і філософ Зігмунд Фрейд вклав багато років своїх досліджень в аналіз значення снів. Це дослідження можна побачити у його відомій книзі «Тлумачення сновидінь», в якій було вперше введено ключове таке поняття психоаналізу як несвідоме. Книга вийшла накладом у 600 примірників, продавалась вкрай погано, однак з часом навколо Фрейда сформувалась група однодумців, медичні журнали стали друкувати рецензії на його праці і за його життя вийшло сім німецьких перевидань «Тлумачення сновидінь». Сам Фрейд вважав її найважливішою у своєму житті - «Ця книга, - писав він через тридцять років - містить найцінніше з відкриттів, які прихильна доля дозволила мені вчинити. Осяяння подібного роду випадають на долю людини лише раз у житті».

Разом з роботами «Психопатологія повсякденного життя» (1901) і «Дотепність та її відношення до несвідомого» (1905) «Тлумачення сновидінь» утворює свого роду трилогію, яка ілюструє прояви несвідомого в повсякденному житті людей.

Загалом Фрейд є автором великої кількості праць, які принесли йому світове визнання - він мав звання доктора медицини, професора, був іноземним членом Лондонського королівського товариства, був почесним членом Американської психоаналітичної асоціації, Французького психоаналітичного суспільства, Британського психологічного товариства і лауреатом премії Гете за вагомий внесок у науку та літературу.

Фрейд, Зигмунд

Тлумачення снів [Текст] / Зигмунд Фрейд. – Х. : Фоліо, 2019. – 608 с.

«Тлумачення снів» — один з головних творів Фрейда, що дозволив автору розтлумачити широкому загалу сутність поняття «підсвідоме», показавши на прикладах, як проявляється підсвідоме в повсякденному житті людей. Зигмунд Фрейд стверджував: «Тлумачення снів є королівською дорогою до пізнання підсвідомого, це саме основа психоаналізу…»

 


Немає коментарів:

Дописати коментар